Artemisia absinthium L. (Pelin otu)


Artemisia absinthium Asteraceae
 (Papatyagiller) familyasına ait ülkemizde en yaygın adı ile Pelin otunun Anavatanı Akdeniz olarak bilinmektedir. Ülkemizde Ege, Akdeniz, Karadeniz ve Marmara bölgelerinde doğal olarak yetişen bir bitkidir. 
Avrasya’da, Kuzey Afrika’nın elverişli yerlerinde, Kanada’da ve Kuzey Amerika’da yetiştirildiği bilinmektedir.

Artemisia absinthium  İsmi, Yunan mitolojisindeki doğa ve av tanrıçası olan Artemis’ten gelir. Bu tanrıça aynı zamanda ormanların ve çocukların koruyucu olarak bilinir. 


Artemisia absinthium kullanımı bitkinin toprak üstü kısımları ile sağlanmaktadır. Pelin otu çok yıllık otsu bir bitkidir, bu nedenle üç veya dört yıl boyunca büyümeye devam etmektedir.120 cm’ye kadar boy yapabilen pelin otunun grimsi ya da beyazımsı yeşil renkli yaprakları parçalı biçimdedir. Top biçiminde kokulu sarı çiçekleri bulunmaktadır. Yaz mevsiminin ortalarında başlayan çiçeklenme dönemi, sonbahara kadar devam eder. Silindir yapısıyla, yassı şekilde ve gri renge sahip küçük meyveleri bulunur.  Meyvesi sert ve kabukludur.Bu meyvelerinin içerisinde gri küçük tohumlar bulunmaktadır. Bu tohumların pelin otu tohumu olarak farklı şekillerde kullanımı bulunmaktadır. 

Ilıman yerleri sever, aşırı sıcak ve soğuklara karşı dayanıklıdır. Pelin otunun toprak yapısı oldukça zengin olmalıdır, kültür topraklarda da yetişebilir. Genellikle dağ eteklerinde yetiştiği bilinir. İnsan müdahalesine gerek duymadan çoğu bölgede yetişmektedir. 

Artemisia absinthium Faydaları ve kullanım alanı epey fazla olan bir bitkidir. 
Pelin otu sindirim sistemi rahatsızlıklarını giderir, karaciğer ve safra kesesini çalışmasını düzenler bu sayede hazımsızlık sorununu yok eder. 
İçeriğinde bulunan yüksek antioksidan değerleri sayesinde vücudunuzu korur ve bağışıklık sisteminizi güçlendirir. 
Dolaşım sisteminizi güçlendirip kan dolaşımınızı destekler. Düzenli ve uygun miktarda kullanımda kalp sağlığını koruyarak olası rahatsızlıkların önüne geçer. 
Papatya çayı gibi sakinleştirici bir etkiye sahiptir bu sebeple yorgunluğa ve strese müdahale etmek ve rahatlamak için çayı tavsiye edilir ancak pelin otunun tadı oldukça acıdır.
Sakinleştirici etkisinin yanı sıra vücuttaki uykulu halini alır, enerji verir. Bu yönüyle pelin otu enerji artıcı ve teskin edici olarak kullanılabilir. 
Pelin otu yağı eterik yağ türevleri arasında bulunan aromaterapi yağlarındandır bundan ötürü yağından iki üç damla kullanarak ciltteki yaraları, tahriş olmuş cilt bölgelerini iyileştirilebilir.
İnsülin direncini arttırır, şeker ve tansiyon gibi tehlikeli hastalıklara karşı etki sağlar. 
Karın ağrısı, kramplar, iştahsızlık ve yorgunluğa çok iyi gelmektedir. 
Pek çok romatizmal hastalığın yanı sıra eklem ve sırt ağrılarının tedavisine yardımcı olur.
Kadınlarda yumurtalıklara iyi gelir ve adet ağrılarını azaltır.
Epilepsi ve konvülsiyon durumlarında destekleyicidir.


Artemisia absinthium
faydaları kadar zararları da oldukça fazladır.

Pelin otunun içerdiği uyuşturucu ve zehirli maddeler sebebiyle uzun süreli kullanımlarda vücuda zarar verebilmektedir. Bu nedenle doktor gözetiminde kullanılması tavsiye edilmektedir.
Pelin otunun en çok tavsiye edilen ve bilinen kullanım şekli pelin otu çayıdır. Ancak pelin otu çayını 3 haftadan daha uzun süre tüketilmemelidir. Hamile bireylerin kullanması tavsiye edilmez aynı şekilde çocukların da tüketmemesi gerekir. Uzun süreli kullanımlarda zehirlenmelere sebep olabilir. Bu durumda ise baş ağrısı ve baş dönmesi, mide bulantısı ve kusma hatta kramplar görülmektedir. Yine aşırı kullanımlarda pelin otu halüsinasyon gibi durumlar meydana getirebilir. Merkezi sinir sisteminize, beyninize ve böbreklerinize doğrudan etki eden maddeler barındırdığı için böbreklere ve beyne zarar verebilir. Bu nedenle Pelin otu kullanılırken dikkatli olunmalıdır. 

Tarifler:

Bir tatlı kaşığı kurutulmuş pelin otu üzerine 1 bardak kaynar su eklenir. 10 dakika demlenmesi için beklenir. Ardından çay süzülür. Pelin otunun tadı acı olduğu için bal ile tatlandırılarak içilebilir. Pelin otu çayı günde en fazla 2 kez içilmelidir.

Pelin otu yağı, cilt uygulamaları için kullanılır. 2-3 damla pelin otu yağı ciltteki tahriş olan bölgelere masaj yapılarak sürülür ve 10 dakika beklenir. Ardından ılık suyla durulanır. Haftada en fazla 2 defa bu yöntem kullanılmalıdır. 

Pelin otunu bir litre beyaz şarap ya da bira içerisinde 2 hafta dinlendirerek tüketebilirsiniz.

Özellikle sebze olarak yemeklere katılması tavsiye edilmez. 


Pelin otu absent içkisinin ana maddesidir. Pelin otu, tarçın, mercanköşk ve kakule gibi aromatik bitkiler ile birlikte beyaz şarabın brendi ile karıştırılması ile elde edilen vermut içkisine katılır Pelin Otu, eski dönemlerde çeşitli içkilerde acı tat verdiği için kullanılmıştır. Ancak 1908 tarihinden bu yana, içkilere eklenmesi yasaklanmıştır.









Yorumlar