Humulus lupulus L. (Şerbetçi Otu)

Humulus lupulus yaygın adı ile Şerbetçi otu tıbbi aromatik bitkilerden bir diğeridir.
Cannabaceae (Kendirgiller) familyasına ait olan Şerbetçi otunun Anavatanı tam olarak bilinmese de Avrasya ve Kuzey Amerika olarak tahmin edilmektedir. Dünyanın farklı kesimlerimde tarımı yapılmaktadır. Türkiye'de 1965'den beri Bilecik ilimizde tarımı yapılılır.
Humulus lupulus bitkisinin kullanımı toprak üstü kısımlar ile sağlanmaktadır.
2 ila 5 metre kadar boylanabilen çok yıllık otsu bir bitki türüdür.
Bitkinin gövdesi ince ve sarılıcı özelliktedir. Yapraklar dalda karşılıklı olarak dizilir ve 10-25cm uzunluğunda değişkenlik gösterir. Yapraklar yumurta veya kalp şeklinde 3 veya 5 loplu olarak bulunur ve yaprakların üst yüzeyi sert tüylü bir dokudadır. Yaprakların kenarları kertikli, lopların uçları sivri ve uzun saplıdır.
Şerbetçi otu bitkisinin çiçekleri erkek ve dişi olarak ayrı ayrı bitkilerde bulunur. Erkek çiçeklerde renk yeşil ve sarı arası olup salkım biçimindedir. Dişi çiçeklerde renk beyazdır ve yuvarlak kozalaklar halinde çoğu bir arada bulunur. Dişi çiçeklerde brahte ve brahtecik(üreme için özelleşmiş yaprak) denilen geniş ve oval olan taşıyıcı yapraklar vardır ve bu yaprakların üzerinde salgı tüyleri bulunur.

Humulus lupulus bitkisinin iklim toleransı yüksek olmasına rağmen serin ve yağışlı iklim koşullarında daha iyi gelişim gösterir. Yıllık ortalama sıcaklığın 8 ile 10 derece olduğu bölgelerde gelişim daha yüksektir. Güneş isteği oldukça fazladır. Bitkinin kozalakları yeterli güneşi almazsa gelişmez. Yıllık yağış isteği 700-800mm'di. Özellikle Mayıs ayında suya ihtiyaç duyar bu sürede yağış olmazsa mutlaka sulama yapılmalıdır. Su isteğinin fazla olması yüksek yapılı bir bitki olması ve çok fazla yaprak bulundurmasından kaynaklıdır. Toprak kalitesi verim ve kaliteyi yüksek oranda etkilemektedir. Şerbetçi otu bitkisi derin yapılı, kumlu ve az oranda kireçli topraklarda yetişmektedir. 
Çelikle çoğaltılmaktadır ve çelikler Mart ayında dikilmeye başlanır. Hasat Temmuz ayının sonlarında başlar ve Eylül ayına kadar devam eder.

Humulus lupulus  kullanım alanları:

Gıda Sektöründe: Genel olarak kurutulmuş hali ile tüketilir. Çayı sıkça tüketilmektedir ancak şerbetçi otu çayı günde 1 bardağı geçmemelidir. Şerbetçi otu yağı ve kürü de bulunmaktadır.
Ayrıca bira yapımında kullanılır.

Tıp Sektöründe: Sinir sistemi ve sindirim sistemini düzenlemeye yardımcıdır. Mide ağrılarını azaltır ve iştah açıcı etkisi vardır. Romatizma ağrılarına iyi geldiği bilinmektedir. 
İdrar söktürücü özelliği vardır ve bu sayede ödem atmaya yardımcı olur.
Adet dönemindeki sancıları ve adet düzensizliklerini gidermektedir.
Uykusuzluk sorunlarına iyi gelir. 
Osteoporoz hastalığına iyi gelir. 
Prostat kanseri ile savaşmada yardımcı olur.
En bilinen faydası, kadınların göğüslerinde büyüme sağlaması sayılıyor olmasıdır. 
İçindeki tanenler ve çeşitli yararlı maddelerle kanı temizlediği de söyleniyor. 
Şerbetçi otu kozmetik ürünlerde de sıklıkla kullanılır.

Humulus lupulus yan etkileri ve zararları ise şöyledir:
Fazla tüketimi mide bulantısı ve midede yanma sorunlarına neden olabilir.
Hormonlarda dengesizlik yapar bu da vücutta görünür etkilere sebep olur.
Hormonsal dengesizlik nedeniyle ayrıca cinsel isteksizlik yaratır.
Göğüslerin büyütülmesi için kullanılan kremin miktarı ve bekletme süresinde fazlalık göğüs kanserine sebep olabilir
Emzirme veya hamilelik döneminde tüketilmesi.
Alkol ile etkileşime girer bu nedenle alkol ile tüketilmemelidir.


Yorumlar