Capsicum annuum yani ile Paprika tıbbi
aromatik sayılan bitkilerimizden birisidir.
Paprikanın yaygın bir diğer adı ise halk arasında sıklıkla kullanılan kırmızı toz biberdir.
Paprikanın yaygın bir diğer adı ise halk arasında sıklıkla kullanılan kırmızı toz biberdir.
Solanaceae (Patlıcangiller)
familyasından olan Capsicum annuum Anavatanı Tropikal Amerika
(Güney Amerika ve Doğu Amerika) olarak bilinmektedir. Buradan ise tüm dünyaya
yayılmış bir bitkidir.
Paprika bitkisi tek yıllık veya kısa ömürlü çok yıllık
olabilir. Ilık iklimlerde tek yıllık, tropik iklimlerde ise çok yıllık kültür
bitkisi olarak yetişir.
Kullanımı toprak üstü kısmında bulunan meyvelerin
kurutulması ile sağlanır.
0,5m ile 1.5 metre arasında boylanan, sık dallanan Paprikanın oval biçiminde yeşil ya da mora yakın yaprakları vardır. Çiçekler yaprak koltuklarında yaza (Mayıs-Kasım) doğru açarlar ve çiçek renkleri beyazdır. Paprika bitkisinin meyve renkleri, biçimi ve tatları değişkenlik gösterebilir. Olgunlaşan meyveler sararır daha sonra kırmızı renge dönerler. Meyvenin etli kabuğu tohumları taşıyan eksen bölgesinden boşlukla ayrılır. Beyaz renkli tohumları vardır ve bunlar disk biçimindedir.
0,5m ile 1.5 metre arasında boylanan, sık dallanan Paprikanın oval biçiminde yeşil ya da mora yakın yaprakları vardır. Çiçekler yaprak koltuklarında yaza (Mayıs-Kasım) doğru açarlar ve çiçek renkleri beyazdır. Paprika bitkisinin meyve renkleri, biçimi ve tatları değişkenlik gösterebilir. Olgunlaşan meyveler sararır daha sonra kırmızı renge dönerler. Meyvenin etli kabuğu tohumları taşıyan eksen bölgesinden boşlukla ayrılır. Beyaz renkli tohumları vardır ve bunlar disk biçimindedir.
Deniz
seviyesinden 1.000 metre yüksekliğe kadar yetişebilir.
Çeşitli iklim
koşullarına karşı hoşgörülü olan Paprika bitkisi daha çok güneşli ve kurak
bölgeleri sever. Dünyada yayılımı fazla olmasına rağmen yayıldığı bölgedeki
iklime göre bitkide farklılıklar görülebilir.
Kış donlarının olmadığı bölgelerde birkaç mevsim hayatta kalabilir ancak dona duyarlıdır.
Tohum ile üretilir.
Kış donlarının olmadığı bölgelerde birkaç mevsim hayatta kalabilir ancak dona duyarlıdır.
Tohum ile üretilir.
Gıda Sektöründe: Bitkinin meyvesi kurtularak baharat
haline getirilebilir. Tatlı biber, acı biber ve yarı acı biber
olarak sınıflandırılır. Meyvesi çiğ olarak ya da pişirilerek
yenilebilir. Salata ve yemeklerde yoğun olarak kullanılır. Yapımı kolay hazır
gıdalarda kullanılabilir. İştah arttırıcı etkisi bulunur. Turşusu yapılır ve
tüketilir.
A, B6, E, C ve K vitaminlerini içerir ve temel minerallerden olan demir, magnezyum, potasyum ve fosfor kaynağıdır.
A, B6, E, C ve K vitaminlerini içerir ve temel minerallerden olan demir, magnezyum, potasyum ve fosfor kaynağıdır.
Tıp Sektöründe:
Romatizma ve eklem ağrılarına karşı etkili olan Paprika, iştahı açar ve sindirimi kolaylaştırır, idrarı artırır soğuk algınlığına karşı iyileştiricidir. Metabolizmayı geliştir. Şiddetli baş ağrısının tedavisinde kullanılabilir Damar tıkanıklıklarına karşı faydalıdır. Trigliserit ve LDL kolesterolün düşürülmesine yardımcı olur. Ağrı ve iltihaplanmayı iyileştirmeye yardım eder.
Vücut biberin yakıcı etkisine karşı morfine benzer endorfin salgılayarak cevap verir. Bu da vücuda canlılık verir. Sistemin kan basıncını düşürür. Kan pıhtılaşmasını önlemede yardımcı olur.
Basal metabolik hızı arttırarak kilo vermede yardımcı olarak rol oynar. Merhem yapımında kullanılır.
Romatizma ve eklem ağrılarına karşı etkili olan Paprika, iştahı açar ve sindirimi kolaylaştırır, idrarı artırır soğuk algınlığına karşı iyileştiricidir. Metabolizmayı geliştir. Şiddetli baş ağrısının tedavisinde kullanılabilir Damar tıkanıklıklarına karşı faydalıdır. Trigliserit ve LDL kolesterolün düşürülmesine yardımcı olur. Ağrı ve iltihaplanmayı iyileştirmeye yardım eder.
Vücut biberin yakıcı etkisine karşı morfine benzer endorfin salgılayarak cevap verir. Bu da vücuda canlılık verir. Sistemin kan basıncını düşürür. Kan pıhtılaşmasını önlemede yardımcı olur.
Basal metabolik hızı arttırarak kilo vermede yardımcı olarak rol oynar. Merhem yapımında kullanılır.
Capsicum annuum Zararları ise şu şekildedir:
Büyük ölçüde yendiğinde mide ve barsak ve böbreklerde rahatsızlığa sebep olabilir ama sağlam midelerde bir rahatsızlık görülmeyebilir.
Aşırı tüketilirse kanser gelişimine sebep olabilir, mutajeniktir.
Yakıcı özelliği olduğundan gözle teması ağır tahrişlere neden olabilir.
Ellerde ağız veya dudaklarda şişlik veya kontakt dermatit gibi alerji semptomuna neden olabilir.
Yorumlar
Yorum Gönder