Capsicum annuum(Paprika)

Capsicum annuum yani ile Paprika tıbbi aromatik sayılan bitkilerimizden birisidir. 
Paprikanın yaygın bir diğer adı ise halk arasında sıklıkla kullanılan kırmızı toz biberdir.
 
Solanaceae (Patlıcangiller) familyasından olan Capsicum annuum Anavatanı Tropikal Amerika (Güney Amerika ve Doğu Amerika) olarak bilinmektedir. Buradan ise tüm dünyaya yayılmış bir bitkidir.



Paprika bitkisi tek yıllık veya kısa ömürlü çok yıllık olabilir. Ilık iklimlerde tek yıllık, tropik iklimlerde ise çok yıllık kültür bitkisi olarak yetişir.

Kullanımı toprak üstü kısmında bulunan meyvelerin kurutulması ile sağlanır. 
0,5m ile 1.5 metre arasında boylanan, sık dallanan Paprikanın oval biçiminde yeşil ya da mora yakın yaprakları vardır. Çiçekler yaprak koltuklarında yaza (Mayıs-Kasım) doğru açarlar ve çiçek renkleri beyazdır. Paprika bitkisinin meyve renkleri, biçimi ve tatları değişkenlik gösterebilir. Olgunlaşan meyveler sararır daha sonra kırmızı renge dönerler. Meyvenin etli kabuğu tohumları taşıyan eksen bölgesinden boşlukla ayrılır. Beyaz renkli tohumları vardır ve bunlar disk biçimindedir.



Deniz seviyesinden 1.000 metre yüksekliğe kadar yetişebilir.
Çeşitli iklim koşullarına karşı hoşgörülü olan Paprika bitkisi daha çok güneşli ve kurak bölgeleri sever. Dünyada yayılımı fazla olmasına rağmen yayıldığı bölgedeki iklime göre bitkide farklılıklar görülebilir. 
Kış donlarının olmadığı bölgelerde birkaç mevsim hayatta kalabilir ancak dona duyarlıdır.
Tohum ile üretilir.
 

Capsicum annuum Kullanım Alanları:

Gıda Sektöründe: Bitkinin meyvesi kurtularak baharat haline getirilebilir. Tatlı biber, acı biber ve yarı acı biber olarak sınıflandırılır. Meyvesi çiğ olarak ya da pişirilerek yenilebilir. Salata ve yemeklerde yoğun olarak kullanılır. Yapımı kolay hazır gıdalarda kullanılabilir. İştah arttırıcı etkisi bulunur. Turşusu yapılır ve tüketilir.
A, B6, E, C ve K vitaminlerini içerir ve temel minerallerden olan demir, magnezyum, potasyum ve fosfor kaynağıdır.

Tıp Sektöründe:
Romatizma ve eklem ağrılarına karşı etkili olan Paprika, iştahı açar ve sindirimi kolaylaştırır, idrarı artırır soğuk algınlığına karşı iyileştiricidir. Metabolizmayı geliştir. Şiddetli baş ağrısının tedavisinde kullanılabilir Damar tıkanıklıklarına karşı faydalıdır. Trigliserit ve LDL kolesterolün düşürülmesine yardımcı olur. Ağrı ve iltihaplanmayı iyileştirmeye yardım eder.
Vücut biberin yakıcı etkisine karşı morfine benzer endorfin salgılayarak cevap verir. Bu da vücuda canlılık verir. Sistemin kan basıncını düşürür. Kan pıhtılaşmasını önlemede yardımcı olur.
Basal metabolik hızı arttırarak kilo vermede yardımcı olarak rol oynar. Merhem yapımında kullanılır.


Capsicum annuum 
Zararları ise şu şekildedir: 
Büyük ölçüde yendiğinde mide ve barsak ve böbreklerde rahatsızlığa sebep olabilir ama sağlam midelerde bir rahatsızlık görülmeyebilir. 
Aşırı tüketilirse kanser gelişimine sebep olabilir, mutajeniktir. 
Yakıcı özelliği olduğundan gözle teması ağır tahrişlere neden olabilir.
Ellerde ağız veya dudaklarda şişlik veya kontakt dermatit gibi alerji semptomuna neden olabilir.

Yorumlar